Akupunktur Alternatif Tıp mıdır, Bilimsel midir?

Akupunktur; üçbin yıldan beri insan sağlığı için uygulanan ve son yıllarda batıda yapılan yoğun araştırmalar sonucunda gittikçe yaygınlaşan bilimsel bir tedavi yöntemidir.Akupunktur Dünya Sağlık Örgütünce tavsiye edilen, birçok üniversitede enstitülerde araştırılan ve uygulanan, etkileri ve etki mekanizmaları gösterilen bilimsel bir yöntemdir. İğne batırmanın yukarıdaki etkileri başlatabilmesinin “standart tıp kural ve uygulamalarına uygun kanıta dayalı tıp” çevrelerince henüz bilimsel kabul edilmeyişi buradaki hipotezin tıp standartlarına uymamasına bağlıdır. Tıp standartlarını akupunktur dışından bir örnekle açıklamaya çalışalım. Nöral terapide* hücre zarı ve hücreler arası bozulan elektriksel potansiyelin lokal anesteziklerle düzeltilmesi, temel doku, temel sistem, temel regülasyon gibi kavramlar modern bilimin çalışmaları sonucu ortaya konmuş olsa da henüz tıp standardı olarak kabul edilmemektedir.

Akupunktur tedavisi ne kadar sürer,hangi sıklıkla uygulanır?

Bir seans ortalama 20 dakika sürer. Bazı durumlarda 40-60 dakika kadar uzatılabilir. Seans sıklığı, hastalığına göre her gün haftada 2-3 kez veya haftalık ve aylık şeklinde değişir. Bazı durumlarda ise, her sene belli dönemlerde birkaç seans uygulamak gerekebilir (örneğin alerjik astım ve alerjik rinit(polene karşı allerjilerde) gibi durumlarda,çiçekler açmadan-polenler oluşmadan, yani şubat sonu ve mart ayı akupunktur tedavisini yaptırmak lazım).

Akupunktur Kesin Tedavi Eder mi?

Hiçbir tedavi yönteminin kullanamayacağı kesinlik doğal olarak akupunktur için de sözkonusu değildir, bununla beraber WHO'nun tanımlamış olduğu listedeki semptomlar ve hastalıklara akupunktur ile yaklaşılabilir ve şimdiye kadar tanımlanmış oldukça başarılı sonuçlar söz konusudur. Burada tekrar edilmesi gereken akupunktur alternatif değil aynı hastalığa etki edebilen diğer yöntemler gibi bir seçenektir ve öncelikle de tercih edilebilir.

Akupunkturun Herhangi Bir Yan Etkisi Var mı?

Akupunktur tedavisinin yan etkisi yoktur.Dünya’da yan etkisi olmayan tek tedavi metodudur.Çünkü dışarıdan herhangi bir ilaç veya madde verilmez.Sadece vücudun kendi hormon ve enzimleri yoluyla ve sinirsel iletişim yoluyla etki gösterir.Yani vücudun kendi eczanesini kullanmasını sağlar.

Seans ve Kür ne demektir?

Her bir tedaviye seans denir.Bir seans süresi; hasta ve hastalığa göre 15-40 dakika arasındadır.Kür ise; 10-15 seans tedavilerin toplamına denir.Seansların sıklığı hastanın ve hastaığın durumuna göre her gün veya haftada 2-3 kez veya haftada bir kez olarak uygulanır.

İğneler acıtıyor mu ?

Hayır.İğne sözcüğü kişiyi her ne kadar irite etse de ;akupunktur iğneleri çok ince ve oluklu değildir.Her hangi bir sıvı verilmediği için oluklu olmasına gerek yoktur.Bu nedenle acı,ağrı olmaz.Ayrıca iyi bir teknikle uygulanan akupunktur iğneleri çıkarılırken de her hangi bir ağrı ve acı hissi vermez.

İğneler neden yapılıyor?

Günümüzde yaygın olarak çelik iğneler kullanılmasına rağmen altın ve gümüş iğneler de kullanılır. Her hasta için yeni steril iğneler açılır ve o iğneler hastaya ait olur, her seans için tek kullanımlık iğneler de vardır.

Akupunktur iğneleriyle AİDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıklar bulaşır mı?

Her hastanın kedisine ait iğneleri olmalı. Seanslar arasında o iğneler sterilize edilmelidir. Kimi iğneler tek kullanımlıktır ve seans sonrası çöpe atılır. Bu gibi koşullara dikkat edilirse ve yeterli eğitim almış bir doktor tarafından tedavi uygulanırsa, akupunktur çok güvenli bir tedavi metodudur.

Akupunkturun etkisi psikolojik mi?

Hayır. Akupunktur’un etkileri laboratuar ortamında kanıtlanmıştır. Ayrıca küçük çocuklarda ve veterinerler tarafından hayvanlarda uygulanan akupunktur tedavisinde iyi sonuçlar alınmıştır ki bu hasta gruplarında bir psikolojik etkinlik olması söz konusu olamaz.

Akupunktur herkese iyi gelir mi?

Akupunktur herkese uygulanabilir ve doğru endikasyon konulursa da herkese iyi gelir. Ancak genelleme yapmak gerekirse %10-20 kadar insana etkili olmayabilir. Buna 5-8 seans’lık bir tedaviden sonra karar verilebilir ve tedavi sonlandırılır.

Çocuklara akupunktur yapılır mı?

Evet. Fakat çocuklara iğne kullanılmayacağı için Laser ile akupunktur yapılır. Yani laser ışınları ile noktasal tedavi uygulanır. Yaşı biraz daha büyük çocuklarda eğer iğne tedavisini tolere edebiliyorsa iğne’de kullanılabilir. Çocuklar dışında kanama bozukluğu olan ve iğne batırılması sakıncalı olan hastalarda da laser ile tedavi yapılabilir.

Akupunktur tedavisine başlarken neler yapılır?

Önce doktor ile şikayetleriniz hakkında detaylı bir konuşma yapılacak ve muayene olacaksınız. Ancak farklı olarak “Çin Tıbbı”nın gereği olan muayenelerde yapılacak. Bunlar kulak deteksiyonu, nabız teşhisi ve dil teşhisi’dir. Muayeneden sonra eğer gerekiyorsa tetkikler istenilecek ve teşhis konulduktan sonra tedavi planlanacaktır.